Viljestyrka under attack – 5 tips för att bekämpa matsug

Fitline
Mar
17

Ett matsug kan drabba vem som helst, var som helst, speciellt om du går på en diet där matsuget verkligen är en utmaning för viljestyrkan. Det är en av de främsta anledningarna till att människor har svårt att gå ner i vikt eller hålla extrakilon borta. Du kan träna hur mycket du vill utan att se några resultat om du inte kan hålla fingrarna borta från chipspåsen eller pizzakartongen och det är svårt att hålla sig på rätt spår när frestelser för allt ohälsosamt väntar på dig runt varje hörn. Lyckligtvis finns det 5 extremt användbara tips och tricks som hjälper dig att motstå onödiga kalorier och ohälsosamma livsmedel:

1. Drick vatten

Ditt huvud kan ibland spela dig ett spratt när hunger eller matsug förväxlas med törst. Om du plötsligt blir sugen på en viss typ av mat kan du prova att dricka ett stort glas vatten eller en kopp Herbaslim örtte och vänta några minuter. Då kanske du märker att suget försvinner eftersom din kropp bara var törstig.

2. Tänk på något annat

Att äta ute på grund av tristess, ångest eller andra känslor kräver omedelbar förändring. När du känner att suget kommer, försök att avstå från det. Ett bra tips är att ta en snabb promenad eller duscha. Ring en vän, gå och fönster-shoppa, lyssna på musik eller läs en bok - vad som helst som gör att ditt sinne glider in på ett annat spår. En förändring i tankesätt eller miljö kan hjälpa dig att behålla självkontrollen.

 

3. Planera dina måltider

Om möjligt, försök att planera dina måltider för dagen eller en vecka framåt samt att förbereda dem i förväg. Genom att veta när och vad du ska äta eliminerar du spontaniteten och osäkerheten. När du inte behöver tänka på möjligheterna på vad som finns på menyn inför nästa måltid kommer du att bli mindre frestad till att göra impulsiva eller ohälsosamma val och det är mindre troligt att du äter för mycket.

 

4. Undvik att bli extremt hungrig

Hunger är en av de främsta orsakerna till att vi upplever matsug. För att undvika att vara extremt hungrig, se till att du äter regelbundet och ha hälsosamma snacks tillgängliga. Du bör undvika långa perioder med hunger - det är särskilt viktigt att du inte går till mataffären när du är hungrig! för i butiken får ditt matsug vatten på sin kvarn! För det första kan den uppfylla praktiskt taget alla dina önskningar du har i matväg. För det andra placerar livsmedelsbutikerna oftast den mest ohälsosamma maten där den är som är mest tillgänglig. För att undvika impulsköp, gå till butiken när du nyligen har ätit och när du har gjort en riktig inköpslista.

 

5. Undvik stress och trötthet

Din aptit påverkas starkt av hormoner som fluktuerar under dagen. Stress och sömnlöshet påverkar kroppens hormonbalans och kan leda till dålig aptitkontroll och överdrivet matintag. Försök att minimera stress genom att planera framåt, meditera och i allmänhet ta det lugnt. Se också till att du får en god natts sömn. Om du behöver några tips för att koppla av, ta en titt på FitLines kvällsrutin.

Kommentera

Kommentera