Vi värdesätter naturen. Vi återvinner. Vi älskar vetenskap

PM International
Sep
07

Valorisering av druvpressresterna

PM-International och Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST) höll deras Kick Off-event för deras gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt ActiVitis. Projektet startade i februari 2018. Dr. Christelle André, Pau Ferrer Alegre och Marcus Iken samlades för att rapportera om projektet.

Cirkulär ekonomi är en global nödvändighet

Oron för klimatförändringar och den ökande bristen på resurser har uppdagat ett angeläget behov att röra sig mot en mer cirkulär ekonomi. Det innebär en ekonomi som återanvänder och återvinner resurser så långt det är möjligt, samt bidrar till att minimera avfall. LISTs avdelning för miljöforskning och innovation (ERIN) förenar de nödvändiga tvärvetenskapliga kunskaperna och färdigheterna för att ta sig an de stora miljöutmaningarna som vårt samhälle ställs mot idag. Dr. Christelle André betonar hur ActiVitis-projektet bidrar till den globala strävan: ”Det är oerhört viktigt att vi introducerar tillvägagångssättet från den cirkulära ekonomin till produktionen av funktionella livsmedel.”

Det gemensamma forsknings- och utvecklingsprojektet ActiVitis mellan PM-International och LIST har utformats för att hitta vägar där produkten från biologiskt avfall, druvpressrester, kan användas i industriella ändamål. Det siktar på att utveckla innovativa och hållbara processer för att utveckla nya bioaktiva kosttillskott av biprodukter från Luxemburgs vinindustri. De hoppas kunna utveckla en produkt som både ekonomiskt och ekologiskt respekterar konsumenten och miljön. Dr. André lyfter fram en ökad efterfrågan av biologiska varor från medvetna konsumenter: ”Det finns en växande kundmedvetenhet för vikten av bioaktiva molekyler för att behålla god hälsa. Många vill nu ha fler naturliga ingredienser istället för syntetiska molekyler. De vill dra fördelar från naturliga, växtbaserade produkter.” ActiVitis siktar på att möta just denna efterfråga och att samtidigt vara miljövänlig. Det är en ”win-win”-situation.

Idyllisk miljö och förresten… Vad är definitionen av Bioinnovation och autentisk naturlig återvinning?!

Det milda klimatet och den spektakulära miljön hos de backiga vingårdarna vid floden Mosel ger regionen en rätt unik karaktär. Det är i denna region, Schengen i Luxemburg, som PM-Internationals huvudkontor är beläget, precis i mitten av druvoldingar och vinproduktion. I Luxemburg produceras varje år 2 600 ton druvpressrester och detta återvinns inte. Det innehåller stora mängder av bioaktiva molekyler som fördelaktligen kan valoriseras för kosttillskott. Så varför inte använda denna hälsosamma biprodukt istället för att låta det gå till spillo?

Som resultat av detta tog företaget initiativet och tillsammans med LIST upptäckte de en hållbar och ekologisk lösning för att skapa 100% naturliga produkter från återvunna druvrester, som är väldigt rika på viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Hälsoförebyggande

Epidemiologiska studier har visat ett samband mellan konsumtionen av växtbaserade kosttillskott och en minskad risk av kroniska sjukdomar som kardiovaskulära sjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar. Tester, gjorda både i laboratorium och på levande organismer och celler, har också framhållit kraftfulla egenskaper så som antiinflammatoriska, antioxidanter, antiproliferativa och fettreducerande egenskaper.

PM-International ser fram emot samarbetet med LIST för att underlätta en bättre hantering av resurser och utveckling av en ny naturlig och organisk agens som är användbar för en ökad produktion av funktionella livsmedel.

Kommentera

Kommentera


  • Föregående
    PM-International stöttar sina Powerkvinnor – 4 frågor till den arbetande 6-barnsmamman, Kerstin Marent