Socker - källan till allt ont eller till all glädje?

Fitline
Jul
27

Först lite fakta om socker

Vi och våra förfäder har alltid nyttjat socker för att överleva - naturen har ordnat det så att socker lagras och omvandlas till värdefulla näringsämnen och energi i kroppen. Naturligtvis är energi avgörande och i det förflutna sågs socker som just det: en viktig energikälla. Så hur kommer det sig att socker i vår tid har blivit något dåligt?

I media kan vi läsa om socker och hur farligt det är för oss. Samtidigt får vi massor av information om att så kallade sockerfria produkter, sötade med konstgjorda sötningsmedel inte är så hälsosamma som vi önskat och att de till och med orsakar viktökning!

Så vad ska vi tro? Källan till allt ont eller kanske lite glädje också?

Detta med socker är lite som religion; Ju mer bekymrad du är över en hälsosam kost, desto mer kanske du tror att socker är källan till allt ont, däremot om du är en passionerad "chocoholic", tror du förmodligen mer på det senaste uttalandet. Sanningen är förmodligen någonstans i mitten - det är lika fel att undvika allt socker som det är att äta socker i stora mängder! Men med så mycket annat är det också prat om mode och trender här och vi ska inte glömma att de flesta artiklar vi läser har en marknadsföringsagenda!

Låt oss ta en titt på korrekt fakta!

Wikipedia definierar socker som "en grupp ätliga kolhydrater”. Socker har en söt smak, är rik på energi och fungerar som ett viktigt bränsle i livsprocessen. Vanligt socker utvinns från växter (sockerrör och sockerbetor).

Det finns även fruktos (fruktsocker) och dextros / glukos (druvsocker) gjord av stärkelse (och inte druvor!). Fruktos och dextros är förresten huvudingredienser i honung och motsvarar 80% av innehållet! Dessutom finns det många andra former av socker, till exempel laktos (mjölksocker) och maltos (maltsocker).

Vad ska vi leta efter när vi vill veta mer om socker?

Den viktigaste frågan kommer alltid att vara: Hur mycket socker behöver vi och när blir det för mycket socker? Är det skillnad på socker och finns det socker som vi kan och bör inta? Hur förser vi kroppen med det nödvändiga socker som vi behöver för att producera energi?

Våra celler behöver socker för att leva, växa och dela sig. Cellens kraftverk, mitokondrier, hämtar sin energi från socker, med och utan syre - det är därför vi hela tiden behöver socker och syre i blodomloppet. Kroppen reglerar detta genom blodsockernivåer. Det bästa alternativet är att äta mat som balanserar ditt blodsocker. Hälsomyndigheten skriver att tillsatt socker i kost bör motsvara mindre än 10% energi. Detta motsvarar cirka 60-70 g / dag för män och 50-55 g / dag för kvinnor och även om mängden tillsatt socker har minskat markant under de senaste åren, hittar vi fortfarande stora mängder tillsatt socker i läsk, godis, mejeriprodukter och olika livsmedel. De innehåller mycket socker och energi men lite vitaminer och mineraler. Ofta ökar risken för övervikt av sockerhaltiga drycker som läsk och juice. Socker som förekommer naturligt i livsmedel som frukt och mjölk betraktas inte som tillsatt socker.

 

Varför smakar FitLine så bra?

FitLine är tillverkad av mat och består mestadels av näringsämnen som härrör från grönsaker och frukt. I grönsaker och frukt hittar vi naturligt fruktsocker. Samtidigt hittar vi lösliga och olösliga kostfiber, vilket hjälper till att hålla blodsockret stabilt. I en daglig dos av FitLine Optimal-setet hittar vi 10,3 g socker – inte vanligt raffinerat socker utan fruktsocker som naturligt finns i grönsaker och frukt.

Men mycket av frukternas socker har vi valt att ta bort och ersätta med extrakt från växten stevia. På tyska Wikipedia kan vi läsa att stevia utvinns från växten Stevia rebaudiana, som används som sötningsmedel. Extraktet består huvudsakligen av steviolglykosider. Vanligtvis har stevia en lakritsliknande smak och har upp till 450 gånger högre sötningskraft än socker och den bidrar inte till att utveckla karies och är lämplig för diabetiker.

Varför valde vi att behålla något av fruktsockret i FitLine?

Hos PM-International står näringen centrum - vår kärnkompetens ligger i att transportera näringsämnena till cellerna dit de behövs när de behövs. Socker är en viktig näringstransportör och hjälper näringsämnena att nå celler snabbt så att de kan producera energi.

 

 

Med sina produkter har PM-International gjort ett medvetet val om upptag av näringsämnen, viktig och korrekt sammansättning av näringsämnen och transport av näringsämnen där de behövs - nämligen till cellerna. Sockerhalten i FitLine-produkterna säkerställer att hjärnan är försedd med nödvändig energi och samtidigt spelar en viktig roll under näringstransporten till cellerna. Extrakt och koncentrat från bär, frukt och grönsaker ger kroppen ett brett utbud av näringsämnen som bidrar till ett balanserat upptag av vitaminer och mineraler. Om vi jämför sockerhalten i till exempel apelsin- eller äppeljuice med en daglig dos av Optimal set, ser vi att FitLine-produkterna bara innehåller en bråkdel av sockret i vanliga livsmedel.

Kommentera

Kommentera