En andra chans för Aman Hur PM och World Vision bekämpar undernäring i indiska Bundi

PM we care
MON
24

5 september är Internationella välgörenhetsdagen men på PM-International är varje dag en ny möjlighet att ge hjälp och glädje till barn över hela världen. Bland annat i västra Indiska Bundi där 800 av PM´s fadderbarn bor.

Tack vare ditt generösa stöd kunde vi starta vårt eget Area Program (AP) i Bundi i början av 2019 tillsammans med vår långsiktiga partnerorganisation World Vision. Dessa långsiktiga regionala utvecklingsprojekt med en varaktighet på cirka 15 år planeras och genomförs tillsammans med lokalbefolkningen i den mening att de hjälper människor att hjälpa sig själva. På detta sätt stödjer vi inte bara våra fadderbarn, utan alla direkta och indirekta bidragsmottagare i regionen. I AP Bundi finns det mer än 50 000 människor.

När det är som mest nödvändigt

Det finns mycket att göra: Staten Rajsthan, där Bundi är belägen, slutade nyligen på sjätte plats räknat nerifrån på World Vision India Child Wellness Index. Detta index jämför livssituationen för barn över hela landet. De största utmaningarna är hälsa, näring och tillgång till rent dricksvatten. Ca 80% av barnen i Bundi är drabbade av undernäring – vilket är den främsta orsaken till barndödlighet bland barn under fem år. Undernärda barn är mer mottagliga för infektioner och återhämtar sig långsammare från sjukdomar. Det saknas också utbildnings- och inkomstmöjligheter för att skapa en bättre framtid för lokala barn.

Suman (höger), volontär från World Vision, mäter Amans överarmsomkrets tillsammans med hans mamma och syster.

Amans berättelse

Ett av våra 800 fadderbarn i Bundi är fyra år gamla Aman. Han bor med sina föräldrar och två äldre systrar i en by i regionen. Aman har alltid varit liten för sin ålder men under en period vägde han inte ens 10 kg och fortsatte att gå ner i vikt. Han kunde inte längre sitta upprätt på egen hand och hade helt tappat aptiten - Aman ville inte ens äta kakor längre. Situationen var hemsk för hans mamma Deep Kawar, att veta att hennes son mådde mycket dåligt men inte vad som var fel eller hur hon kunde hjälpa honom.

Lyckligtvis var Deep Kawar inte ensam. Suman, en frivillig hälsovårdsarbetare i World Vision, hjälpte henne att ta Aman till en avdelning för undernärda barn på Bundi sjukhus för en undersökning. Där fick Deep Kawar veta att hennes son inte led av någon sjukdom men  att han var allvarligt undernärd. Aman lades omedelbart in på sjukhus och behandlades. Läkarna hade stora svårigheter att ge honom en injektion eftersom han nästan inte hade någon muskel kvar på kroppen.

På en World Vision matlagning och hälsokurs för mödrar.

När han återvände från sjukhuset stöttade World Vision Aman på tre sätt: Under kommande sex månader fick han en månatlig ranson spannmålskorn. Tack vare World Vision fick Aman också en plats och en hälsosam måltid per dag på en barnomsorgsanläggning  i närheten av där han bodde. Dessutom deltog hans mamma på en tolv dagars hälso- och matlagningskurs som drivs av World Vision i sin by. Här lär mödrar sig mer om hygien och hur man lagar mat från lokalt odlade ingredienser som vanligtvis kastas bort. Visste du att en näringsrik måltid kan tillverkas av rädisablad? De flesta invånarna i Amans by arbetar som dagarbetare på de omgivande fälten och har knappt råd att äta grönsaker mer än tre gånger i veckan. Denna kunskap är ovärderlig och hjälper dem att förse sina barn med nödvändiga näringsämnen.

2017 besökte PM-Internationals välgörenhetsambassadör Vicki Sorg fadderbarnen i Bundi.

Hopp om en bättre framtid

Tack vare detta stöd mår nu Aman mycket bättre. Noggrann uppföljning och kontroll av vårdpersonal från World Vision visar att han har ökat stadigt i vikt utan återfall. Idag är Aman tillräckligt stark för att leka med sina vänner och systrar och delta vid barnomsorgsaktiviteter.

Hans berättelse visar också hur värdefull World Visions strategi "hjälp för självhjälp" är: Genom att kontinuerligt involvera hela by-samhällen och tillhandahålla god näring, hanterar World Vision och dess hälsoarbetare inte bara akut undernäring, utan skapar också en hållbar förbättring för deras framtid. Vem vet, kanske en dag kommer Aman också att ge kurser för unga mödrar att hjälpa sig själv och förbättra livsvillkoren i hans by.

Det finns fortfarande mycket att göra men om vi alla arbetar tillsammans kan vi skapa en bättre framtid för barn som Aman. Vi är redan på rätt väg: Vårt nästa mål är att ta till oss 500 fler fadderbarn i en AP i Peru så snart PM når miljardförsäljning. Ju mer vi växer, desto mer kan vi hjälpa världen över. Låt oss hjälpas åt.

Kommentera

Kommentera


  • Föregående
    FitLine Beauty Anti-Aging Boostern Bli yngre inifrån
  • Nästa
    Enkla tips på bra yogarutiner från PM, för en god natts sömn