Elisabeth Brandau: Tar cykeln till framgång

Sport
Sep
07

I mer än 20 år, har FitLine stöttat cyklingen i Tyskland genom sitt samarbete med Tyska Cyklingförbundet BDR e.V. BDR är det nationella organ som beslutar om cykling i Tyskland. De representerar fler än 139 000 medlemmar, bland dem många elite road-, MTB- och cyclocross-förare.

En av de absolut bästa i denna disciplin är proffsatleten Eliasabeth Brandau. Hon är inre bara flerfaldig tysk mästare i cyclocross, utan driver ett eget elitteam med cyklister samtidigt som hon är mamma till två små söner. Trots sitt fulla schema, har hon tagit sig tiden att dela med sig av insikter från elitcyklingens värld och berättar om vikten av näring under hennes dagliga träningar och tävlingssäsongerna.

Elisabeth, du har nyligen lyckats försvara din titel som tysk mästare i cyclocross – grattis! Vad mer finns på din ”bucket list” under 2018?

Jag fokuserar på cross-country nu. Härnäst väntar världscupen i Albstadt i mitten av maj och efter det blir det flera världscuper i MTB, och avslutningsvis SCO världscupen i Lenzerheide i Schweiz.

Hur förbereder du dig inför ett lopp? Har du några insider-tips till våra läsare om hur de kan boosta sin träning och komma igång i sommar?

Under min träning, fokuserar jag på nästa tävling och också på banan. Jag försöker alltid ha total mental fokus på tärningen och även på den fysiska ansträngningen. Jag är också helt övertygad om att om man vill ha full effekt av sin träning, måste man förse kroppen med rätt näring. Min kost och näringen som jag tillsätter är väldigt viktig för mig. Träning är en extra stressfaktor som adderas till de som redan finns där. Därför är det väldigt viktigt att säkerställa att din kropp får all näring den behöver.

Vad är det du söker när det kommer till näring vid idrott?

För mig är det viktigt att äta tillräckligt med grönsaker så att jag får i mig mineraler, vitaminer och även aminosyror från speciella kombinerade proteiner som man hittar i potatis, ägg och baljväxter. När du håller på med elitidrott och tung träning måste du äta kolhydrater också. Jag får mina kolhydrater från ris eller hirs, då jag försöker undvika mat som innehåller gluten i så stor utsträckning jag kan.

Hur införlivar du FitLine-produkterna i din träning och kostplan? Ser du några långsiktiga resultat och effekter efter att ha använt produkterna i flera år?

Jag använder produkterna när jag är iväg med BDRs landslag, beroende på träningsintensiteten. De hjälper en även med återhämtningen. I långa loppet, hjälper de verkligen mitt immunsystem att hålla mig i form så att jag kan träna non-stop inför tävlingar. Nu använder mina lagkamrater produkterna också.

Vilken är din favoritprodukt hos FitLine och varför?

Jag tycker mineraler som Restorate är viktigast.

Förutom elitcykling och att driva ditt eget lag, är du också mamma till två söner. Vad har hjälpt dig att komma tillbaka till träning efter att få barn?

Jag slutade helt enkelt aldrig. Under min graviditet fortsatte jag att träna, men jag lyssnade såklart till min magkänsla och tränade inte lika hårt. Jag tappade aldrig fokus på mina mål och slutade aldrig att arbeta mot dem. Motivationen som jag fick från landslaget och från min man betydde också väldigt mycket för mig.

Slutligen: Vad älskar du mest med din sport och vad får dig att fortsätta?

En av de bästa sakerna med MTB-sporter är att du kan träna på din egen hand, men även som ett lag. Du är ute i naturen, men samtidigt flexibel och kan variera ditt träningsschema så att det aldrig blir tråkigt. För mig är det en utmaning att pressa mina gränser varje dag, precis som andra idrottare. Jag behöver utmaningar i mitt liv som jag kan och vill klara av. Och jag älskar mitt eget MTB-lag EBE-Racing Team, som delar denna passion med mig.

Tusen tack för dessa intressanta insikter!

Kommentera

Kommentera


  • Föregående
    PM-International stöttar sina Powerkvinnor – 4 frågor till den arbetande 6-barnsmamman, Kerstin Marent