Berättelser från Kambodja

PM we care
Sep
29

Under den otroliga resan till Kambodja fick den internationella välgörenhetsambassadören, Vicki Sorg, möjligheten att uppleva fadderbarnens glädje och spänning, samtidigt som hon fick lära känna dem personligen.

En öppen dörr för glada barn!

En av höjdpunkterna på resan var födelsedagsfirandet för alla 117 fadderbarn. Festen organiserades av World Vision i samarbete med PM-International och var en stor framgång!

Barnen trivdes med personalen på World Vision och med välgörenhetsambassadören. De lekte roliga lekar tillsammans och berättade spännande historier för varandra. Särskilt den läckra födelsedagstårtan och gåvorna var särskilt uppskattade, barnen fick till och med uppleva ett ”snöparty”. Oförglömligt! De var så upphetsade och nyfikna eftersom denna fest var något helt nytt och unikt för de flesta barnen och något helt annat än den dagliga rutinen. Följande berättelser berättar om några av de personliga upplevelser vi tog med oss hem:

Den charmiga pojken och den läckra kakan

När det var dags att skära upp kakan valdes Vicki som "fadderbarnens mor" för att ge barnen den första biten- i enlighet med traditionen i byn. Det sista barnet som fick en bit kaka var Lyheng, en liten pojke på tre år. När det var hans tur tittade han på Vicki med stora, bruna ögon och visste inte riktigt om han skulle äta kakan eller inte, men när han såg hur vänligt och ärligt hon log mot honom, försvann hans misstänksamhet och han öppnade munnen och åt av den läckra kakan.

Sången om ensamhet

Efter den stora födelsedagsfesten blev Vicki inbjuden att följa med några av barnen. Barnen satt ner och berättade för Vicki om sina dagliga rutiner och vad som är viktigt i deras liv. Först träffade Vicki Tuwan, en 13-årig tjej som bor med sina föräldrar och tio syskon. "Vi är fyra flickor och sex pojkar och jag är den yngsta," sade Tuwan. Hon älskar att sjunga och dansa och vågade till och med sjunga en låt från Kambodja för Vicki. Den harmoniska och känsliga rösten fyllde rummet med lugn och tystnad när hon sjöng om en kvinna som var ensam i livet och inte hade någon som tog hand om henne. Båda tittade på varandra, berörda av den sorgliga låten och kände genast ett känslomässigt band. Detta var början på en underbar vänskap.

Barn har stora drömmar

En annan fascinerande upplevelse var när Vicki mötte Houen, en 12-årig pojke som går i 6: e klass. Blyg, men samtidigt full av entusiasm berättade han historier om skolan och hur glad han var när han lärde sig att läsa. Det var som att erövra en helt ny värld. Han sa stolt att han ville bli polis eftersom han ville se till att byn var säker.

Precis som Houen, drömmer många barn om att bli lärare, läkare eller jordbrukare. Stöd och hjälp av World Vision och PM-International hjälper på ett mycket speciellt sätt till att förbereda barnen på en framtid som de förvaltar och bestämmer över själva.

Mycket speciella upplevelser och mänskliga möten som dessa är den viktigaste delen av en sådan här resa. Barnen är fulla av nyfikenhet, respekt, glädje, självförtroende och kärlek. Dessa tre berättelser visar oss att det är de små ögonblicken i livet som gör livet särskilt värdefullt.

 

 

Kommentera

Kommentera


  • Föregående
    FitLine satsar på innovation Dagens forskning för morgonsdagens välfärd
  • Nästa
    Hur FitLine Hair+ fungerar