3 viktiga tips om du vill bygga muskler

Fitline
Mar
24

Någon vill se ut som Hulken, vissa kommer att ha något mer markerade muskler, medan andra kommer att stabilisera lederna med muskelstyrka. Först och främst: vi har goda nyheter till dig oavsett motiv: vi är fullt utrustade med alla muskelfibrer från födseln! Det handlar inte om att bygga nya fibrer, utan om att forma de vi redan har. Låter enkelt, eller hur? Så om du vill bli mer muskulös är här några grundläggande saker som hjälper dig att komma igång.  

 

Gå till gymmet

Muskler byggs upp genom progressiv överbelastning. Detta innebär att du måste överbelasta musklerna kontinuerligt och under motstånd. Vanligtvis går du till gymmet för att lyfta vikter. Träning stimulerar skador på muskelfibrerna och tvingar din kropp att svara: reaktionen är att reparera skadan och det är då muskeln växer. I huvudsak måste du lära din kropp att du behöver lyfta tyngre vikter regelbundet, så din kropp svarar med större muskler för att klara utmaningen.  

Stoppa i dig protein

Rätt kost är viktigt för muskeltillväxt. Om du någonsin har sett stora kroppsbyggare äta råa ägg, kanske du undrat varför. Det finns en anledning till det: ägg innehåller proteiner. Proteiner bidrar till underhåll och tillväxt av muskelmassa. Dessutom är det möjligt att lägga till aminosyror i kosten eftersom kroppen inte kan producera dessa själva. Aminosyror, det vill säga de små byggstenarna, är avgörande för att reparera och återuppbygga små skador på muskelvävnaden orsakade under träningspass.

Men även om ägg är rika på protein, rekommenderar vi verkligen inte att du får din dagliga andel protein från råa ägg. Det bästa är att få i dig dem genom att äta dem som äggröra, kokta, stekta eller vad du än tillåter dina kulinariska färdigheter att åstadkomma. Det finns också många andra välsmakande källor till proteiner som kyckling, fisk, broccoli och mjölk, för att nämna några, såväl som högkvalitativa kosttillskott (som FitLine ProShape Amino) för att säkerställa att du får tillräckligt med protein.

 

Få tillräckligt med vila

Att enbart lyfta skrot räcker inte för att bygga muskler och det räcker inte heller att bara få i sig stora mängder protein. Att få muskler handlar lika mycket om vad du gör utanför som i gymmet. Tillräcklig vila är avgörande för att få muskelmassa. Det gör att du kan återhämta dig snabbare och bli starkare. Därmed kan du efterhand även öka på vikterna. Om du samtidigt ökar antalet set och repetitioner kommer du gradvis att märka av utvecklingen.

Kom ihåg att en extra dag eller två med extra vila är mer fördelaktigt för din kropp än en dag eller två med extra träning. Om du är trött en dag, eller inte känner dig återhämtad, ta ledigt! Kom ihåg att lyssna på din kropp.

Kommentera

Kommentera


  • Föregående
    FitLine fitnessrutiner med Achim Heukemes, Jana Stewart och Michael Parchment
  • Nästa
    Viljestyrka under attack – 5 tips för att bekämpa matsug