3 överraskande fakta om Omega 3-fettsyror

Lifestyle
Mar
10

Omega 3 – varför så uppmärksammad? Du kanske har hört att Omega 3-fettsyror är viktiga för din hälsa men vet du varför? Här är några fakta om varför Omega 3-fettsyror är viktiga och vad de faktiskt gör!

Sanningen är att du gör din kropp en tjänst om du ser till att du får i dig tillräckligt med Omega 3-fettsyror. DHA och EPA Omega 3-fettsyror är viktiga för att kroppen ska fungera optimalt. Detta beror på att de bidrar till normal hjärt- och hjärnfunktion *. Helt enkelt hjälper fettsyrorna kroppen att fungera som ett väloljat maskineri så det är viktigt att ta detta på allvar! Omega 3 är inte något du använder under en kort tid i livet, utan något du behöver varje dag. Vi behöver alla Omega 3-fettsyror, from ca 6 månader innan vi föds till dess att vi blir gamla. Särskilt viktiga är fettsyrorna för barn, gravida kvinnor och äldre.

Med en stressig vardag och en hektisk livsstil kan det vara svårt att säkerställa intaget av viktiga näringsämnen, detta gäller även Omega 3. Det är särskilt svårt om du inte är så förtjust i fisk eftersom fet fisk är en viktig källa till DHA- och EPA-fettsyror. Med lite ansträngning är det inte svårt att få i dig det du behöver. Låt oss titta närmare på vad Omega 3-fettsyrorna är, var vi kan hitta dem och vad de kan göra för oss.

 

1. Banbrytande forskning från norr

Det hela började med två danskar, ett par hundspann och en resa till Arktis 1970. Jørn Dyerberg, en ung och äventyrlig läkare, ville ta reda på om det verkligen fanns en koppling mellan inuiternas fettrika kosthållning och den låga förekomsten av hjärtsjukdomar. På den tiden var inuiterna fortfarande ett fiske- och jägarsamhälle som mest levde på fisk och sälkött. Kunde detta vara hemligheten till en god hälsa?

Dr. Dyerberg övertygade sin forskningskollega, Dr. Hans Olaf Bang, att gå längs Nordvästkusten på Grönland för att studera inuiternas ätvanor. Tillbaka i sitt laboratorium i Danmark, 2 år senare och med 130 blodprov upptäckte de två fettsyror: EPA och DHA. Från detta ögonblick har medvetenheten och förståelsen för Omega 3 och dess betydelse för vår hälsa fått ett genombrott med mer än 20 000 hittills publicerade vetenskapliga artiklar.

2. Lika men ändå så olika

Precis som Omega 6 och Omega 9 är Omega 3 en fleromättad fettsyra - det här är det bra fettet. Det finns tre Omega 3-fettsyror som är särskilt viktiga: alfalinolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA). ALA finns i en mängd växtbaserade källor som spenat, brysselkål, chiafrön, malda linfrön och pumpafrön.

DHA och EPA finns i fet fisk som lax, makrill och tonfisk. Den mänskliga kroppen kan också konvertera en del ALA till de andra två typerna av Omega 3. Å andra sidan är detta en ineffektiv process och biotillgängligheten för växtbaserade ALA-källor är lägre. Det bästa sättet att få tillräckligt med EPA och DHA är att inta dem direkt och inte lita på att kroppen konverterar dem från ALA.

3. Äter du inte fisk?

 

Många äter inte fisk. Några på grund av smaken, allergi eller i protest mot överfiskade hav. Det finns näringstillskott som innehåller Omega 3-fettsyror men de flesta av dessa är baserade på fisk eller krillolja. Ja, många innehåller stora mängder Omega 3 men kapslarna kan bidra minst lika mycket till överfiske i samma mån som att äta fisk men finns det ett sätt att undvika fisk och fortfarande få i dig det du behöver? Yes!

 

Fisk tillverkar inte heller sin egen DHA och EPA. De hämtar dem från alger, den enda växtbaserade källan till DHA och EPA. Genom jäsning producerar mikroalger av en speciell typ av olja som är mycket rik på DHA. Detta är en hållbar källa till Omega 3-fettsyror utan fisksmak och risken för vattenburna föroreningar. Dessa mikroalger används också i nya FitLine Omega 3 Vegan.

I kombination med den unika microSolve®-tekniken i FitLine NTC® (Nutrition Transport Concept) skapas en vattenlöslig form för transport av DHA och EPA. Detta flytande näringstillskott är den första 100% växtbaserade Omega 3-produkten på marknaden som använder denna teknik. Visste du att det finns flera FitLine-produkter som kan hjälpa dig att säkra ditt Omega 3 intag?

Det finns även FitLine Omega3 + E och FitLine Heart Duo. Oavsett om du är vegetarian eller inte är det viktigt att se till att du får tillräckligt med Omega 3. Antingen genom näringstillskott eller livsmedel som är rika på Omega 3.

Letar du efter inspiration i köket? Vad sägs om att prova några recept som vi hittat? Stekt lax med grönsaker, spenat och tonfisksallad eller en sommarfrukost med bär?

Vilken är din favorit för att säkerställa tillräcklig intag av Omega 3-fettsyror?  

 

* 2 portioner DHA och EPA, dagligen, bidrar till normal hjärtfunktion, och 2 portioner DHA dagligen bidrar till att upprätthålla normal hjärnfunktion.

 

Kommentera

Kommentera


  • Föregående
    Viljestyrka under attack – 5 tips för att bekämpa matsug
  • Nästa
    Världsnyhet FitLine Omega 3 Vegan med microSolve®teknologi